HTML

Otaku mennyország

Friss topikok

500 zen és klasszikus haiku

shouneko 2012.09.27. 20:51

  Aki a japán kultúrát kicsit is szemügyre vette, az biztos találkozott már a haikukkal, de ha mégsem, akkor itt egy rövid és gyors ismertető:

  Egy haiku összesen 17 szótagú, három soros vers, aminek a szótagszám felépítése: 5-7-5. A klasszikus haiku főleg a természetről, az évszakokról, esetleg napszakokról szólnak, de a modernebbeknél ez már elhagyható, inkább filozófiai gondolatokat tartalmaz. Ahogy egy híres haiku is mondja:

Tizenhét szótag?

Ennyi is elég lehet -

világ van benne.

 Az 500  zen és klasszikus haiku egy gyűjtemény, amelyben a leghíresebb költők műveit szedték össze.  A kötetben először a szerzőről írnak, így ha valaki nem ismeri a haiku költőket, akkor nem kell rákeresni, rögtön olvashat róluk, és a művészetükről (egy oldalban sűrítve) majd a költő versei következnek, illusztrálva. Álltalában növények vagy állatok képei jelennek meg, kaligrafikusan, ami még szebbé teszi a könyvet.

  A könyven megtalálható Baso Macuo, egyik leghíresebb haiku költő versei is, de ugyanilyen nagy nevek vannak mellette, mint: Buson Josa, Rjokan, Kobajasi Jataro (Issa), Siki Masaoka. Emelett más haiku költők munkája is megjelenik, de kevés verssel, általában egy-egy haikuval. Mindenféle haikut megtalálhat az olvasó, és lehet szemezgetni kedvünkre.

  A könyv a Napkelet útjai sorozat része, Trajan  könyvműhely adta ki, és minden nagyobb könyvesboltban megtalálható, mint a Libriben is. Ára boltonként változhat, én 1600 Ft-ért láttam, de lehet ennél több és kevesebb is. 160 oldal, ami egy ilyen kötetnek ideális hosszúságú.

  Ajánlom mindenkinek ezt a haiku gyűjteményt, mert nem csak híres, de nagyon szép haikuk is vannak benne, mindenki megtalálja azt, amit szeret belőle. Végezetül két haikuval búcsúznék, amik nekem etszettek meg nagyon:

Baso Macuo:

Smaragd s tengerek,

meg a tavasz kezdete -

egyformán zöldek.

 

Issa:

Alva vagy ébren,

párosodna a macska -

ez jár eszében.

 

Címkék: Könyv Költészet Haiku

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://otaku.blog.hu/api/trackback/id/tr594807065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zonemes 2016.12.14. 18:20:17

Tizenhét szótag ?
Ennyi is elég lehet -
világ van benne.

Ez a haiku kitől van?
süti beállítások módosítása