Nagyon imádom a mézeskalács sütést, ezért úgy gondoltam, mivel itt a verseny is, illetve a karácsony is, ezért írok róla egy kis ismertetőt, na meg egy kis receptet is. A kis sütis képet a receptek mellé rakom ki, remélem senki nem hiszi, hogy az a mézeskalács :D
Sok helyen, ha valaki mézeskalács receptet keres valahogy így kezdődik: végy egy mézeskalácsport. Ha neked ez nincs, vagy csak sokkalod az árát, akkor vegyél egyszerűen fahéjat, szegfűszeget, és gyömbért. Ezután egy kis cukorral daráld össze őket, amíg barnás port nem kapsz (ami benne van cukor, azt számold bele a receptbe is)
Hozzávalók:
50 dkg liszt
fél csomag sütőpor (vagy egy kis szódabikarbóna)
1 púpos kanál kakaó
fűszerkeverék: szegfűszeg, fahéj, gyömbér.
10 dkg (por)cukor
12 dkg margarin
25 dkg méz (nálam ez kicsit kevesebb 7-8 kanál szokott lenni)
1 tojás
Elkészítés:
Először keverd össze a lisztet a sütőporral, a kakaóval, a fűszerekkel és a cukorral. Amikor többé kevésbé homogén lesz, rakd bele a margarint, és morzsold össze annyira, amennyire csak tudod. Ezután egy "árkot" csinálj bele, amibe belerakod mind a tojást és a mézet, majd addig gyúrjuk, amíg a "plafonról is folyik a víz" vagyis elég sokáig, hogy elérje a homogén állapotot. (kb addig, ameddig a széle már nem repedezik meg)
Elrakod pihentetni (néhány óráig) majd kinyújtod kb 3 cm vastagra és kiszaggatod, és megkened tojással (egy egész tojást felversz hozzá). Ezután kisütöd 180°-on, de vigyázz mert hamar odakap. Már csak a díszítés maradt, lehet sima habcsókos krémmel, de díszítő cukorral vagy mással is (személyes kedvencem amikor sütés előtt belenyomunk egy fél diót. Nagyon finom lesz és szépen is néz ki)
Remélem segítettem vele, nemsokára a házi pocky kerül terítékre. Sütésre fel!