HTML

Otaku mennyország

Friss topikok

Otakunak se lehet jó napja: második fejezet: Cosplay vagy nem cosplay, loli vagy nem loli

shouneko 2013.01.24. 16:47

  Ez egy másik vitám volt, ahol egy lány kijelentette: aki csóró ne cosplayeljen, és ne loliskodjon. Persze az írásaiból látszott: neki meg se fordult a fejáben hogy van olcsóbb, mégis igényes cosplay, ami engem először nagyon felidegesített.

  Természetesen aki olvassa a blogomat az tudja, hogy én ez ellen vagyok, hiszen lehet egy cosplay olcsó és jó is lehet. Sokan persze csak azt tartják cosplaynek, ami drága, aminél a paróka, minimum 10.000 Ft, a ruha meg megnevezhetetlen, és természetesen az se árt, ha rövid és mutatós mert miért ne? Ilyenkor sokszor szoktam elszomorodni, hiszen nekem nincs pénzem se drága cosplayekre, és sajnos nekem soha nem lesz 10.000 Ft-os ruhám. Vagyis az ilyen emberek szemében én nem is cosplayelek... és nem is fogok...

  Aztán ott van a másik kérdés: miből legyen a cosplay? Otthoni ruhából? De az nem elég nemes a cosplayhez! Vegyünk hozzá ruhát? De minimum 4.000 Ft legyen a póló. Készitsük el magunk? Miért ne? De nehogy az olcsó méteráruban vásároljunk, mert az olcsó anyag nem illik egy cosplayhez. így gondolkodnak a nagy cosplayesek, és sajnos már egyre többen és többen. Hiszen egy kezdőnek egyszerűbb azt mondani: nincs pénzem cosplayre, a nagyok pedig "villoghatnak" hogy nekik minőségi a ruhájuk. Nekem pedig marad a sarok, hiszen nekem nem is cosplayem volt.

  Persze ott van a másik kérdés is: mikor cosplay egy cosplay? Hiszen vannak olyanok, akiknek a cosplaye valamikor valaha az alapját egy anime képezte de már semmi köze hozzá, mégis minőségi. Ez cosplay? És az amikor olcsó anyagból van, de hasonlít sz eredetire? Vagy az, ha valaki felrak egy macska- vagy másfajta fület és ennyi? Mitől cosplay egy cosplay?

  Szerintem attól, ha az elkészítésénél az anime adta az alapját, és hasonlítani is fog rá. Ha át tudja valaki érzeni a karaktert, ha tényleg a magáévá teszi a karakter jellemeit, akkor ha a cosplay picit rosszabb is, és lehet hogy akár szét is esik, mégis az cosplay lesz. Emlékszem még egy Zoro-ra, akinek a "fegyvere" "harc közben" szó szerint szétesett, mégis nem csak nevettünk rajta, de mindenki aki ott volt elismerte őt, hiszen tényleg olyan volt, mint Zoro.

  Aztán a másik nagy kérdés: ki az igazi lolita? A lolita stílus már teljesen más, mint a cosplay, hiszen ott tényleg minőségi anyagból kell lennie a ruhának. De abból is ki lehet jönni olcsóbban és ügyesen, ha magad készíted, nem? De, csak nem mindegy, miből csinálod és hogyan. Ha rendelsz, nem mindegy honnan rendelsz. Ha valaki a lolitás külföldi oldalakról rendel, akkor belefuthat abba, hogy egy "márkás vackot" kap, vagyis olyat, amit itthon mondjuk 400-800 Ft, külföldön meg 8000 Ft lenne. És nem, ez nem a ruha... ez csak egyetlen egy darab kiegészítő! (Sweet lolita esetében még vagy 10 darab kiegészítőre van szüksége az embernek, és a ruháról még nem is beszéltünk)

  A másik jellemző dolog, hogy ha valaki lolita, akkor nem csak az anyagra kell vigyáznia, hogy nem lehet olcsó (és a kiegészítő se) hanem hogy amit képvisel, annak megfeleljen. Persze ha valaki "igazi" lolita zsigerből tudja mit mihez hogyan kell, aki meg nem, az nehogy megtanulja (egyesek szerint)

  Mások ott tartanak, hogy a magyar minőség nem jó, neki minimum e-bayről kell rendelnie. Ez cosplay és lolita irányban is igaz, amikor valaki keres valamit, akkor másnak is ez e-bay-t ajánlják (vagy más külföldit) Én nem vagyok a külföldi oldalak rajongója, hiszen lehet hogy jobb (vagy rosszabb?) minőségű, de sajnos jóval drágább is, az árfolyam, és a szállítási költséget ne is számoljuk bele. Ugye hogy sok? Ha ezt csak egy pici fülbevalóra értjük akkor 400 Ft helyett akár 2.000 Ft-ot is fizethetsz ki mindennel együtt ugyanarra az árura.

  Persze vannak a "gazdagok" akik nem e-bay-ről, hanem olyan oldalakról rendelnek amik külföldiek és "minőségiek" Természetesen ezek az oldalak hivatalosak, és elvileg tényleg jók (bár a visszhangok elég vegyesek) mégis drágák, na és még jön az is: azt te nem láttad csak fotón, te nem fogtad meg, nem próbáltad fel. Sokan így futnak bele olyanba, hogy kisebbet vesznek, más színűt, vagy csak nem olyat mint hittük. Akkor most jó a külföldi vagy sem?

  Én már elmondtam a véleményem, de most ti jöttök. Nektek mi cosplay? Mitől cosplay egy cosplay? Mitől lolita egy lolita? És mi a véleményetek: olcsó cosplay/loli ruha is az, vagy már az olcsó nem is cosplay? Na és ti szerettek külföldi oldalakról rendelni? Vagy inkább itthon oldjátok meg magatok? írjatok kommentet, vagy csak nekem mail-t, a lényeg hogy írjatok. Várok minden hozzászólást.

Címkék: személyes

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://otaku.blog.hu/api/trackback/id/tr715041227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása