HTML

Otaku mennyország

Friss topikok

Nana univerzum

shouneko 2012.12.19. 12:21

nana.jpg  Talán mindenki ismeri a két Nana történetét, ahogy találkoznak és... Na igen ez már lejárt lemez, hiszen meg lehet nézni Animax-on is, megjelent mangában, és látható volt a Nana live-action a Mondocon-on is. Na de miért ilyen híres, és minek köszönheti a sikerét?

  Az alap történet egyszerű, és bárkivel megeshet: van egy tök átlagos, kicsit ügyetlen, de kedves lány, aki találkozik egy cseppet sem átlagos csajszival. Ezután egy véletlen folytán egy albérletbe költöznek és meg is kezdődik a szokatlan páros élete, tele szerelemmel, kemény munkával, és mindenféle bajjal.

  Ami miatt mindenki szereti, az pont az, hogy a főszereplőnk: Komatsu Nana a teljesen átlagos lány. MIndenki bele tudja képzelni magát a helyébe (eleinte biztosan) majd ahogy egyre több szereplő jelenik meg, mindneki megtalálja a saját karakterét is. Mindneki máshogyan éli meg ezt a történetet, de ez talán nem is baj.

  Másik érdekessége a sok, különböző szereplő. Hatchi túl ügyetlen? Akkor ott van az igazi bálvány: Oosaki Nana. Ő túl harcias? Akkor ott van a szerethető Reira. Túl törékeny? Akkor csak keresned kell egy kedvenc karaktert, hiszen van sok, és egy biztos, hogy a szívedbe férkőzik. Személyes kedvencem Yasu, bár azért sokszor megsajnáltam őt is, mint szinte mindegyik szereplőt.

  Persze nem maradhat el a művésznő alkotásai közül a tehetség és a művésziesség sem. A Nana is erről szól, a zenéről, ami mindent átjár, a tehetségről, ami nem mindig elég, és az emberekről, akik küzdenek, de ez elég a sikerhez? A mangából megtudhatja mindenki.

  Most pedig néhány szó a kiadásról: a manga 1999-ben jelent meg először a Cookie magazinban, ahol havonta jelent meg új fejezet. Ezt követte a manga kötetes kiadása, amit a Shueisha-nak köszönhetjük. A manga 21 kötetet élt meg eddig, de még fut (népszerűségét elnézve még sokáig)

  A magyar kiadás 2008-ban kezdődött, és folyamatosan jönnek ki az újabb magyar kiadások a Mangafan által. Egy kötet 2.000 Ft, de van felzárkózási akció, illetve a Mondoconon a jegyedet Nana mangákra is le tudod vásárolni, illetve szinte mindegyik nagyobb boltban megtalálható. Az utolsó kötet ami eddig kijött az a 12. volt, itt már az animében nem látottak is megjelennek, vagyis akinek tetszett az anime innentől szinte kötelező megvennie.

  A manga rajzolása nagyon szép, hosszú, vékony alakok jellemzik, mint a művésznő többi mangáit is. A karakerek is hasonlítanak az előző munkákra, mint ahogy a manga végén is megjegyzi (George a Pradise kiss-bőlhasonlít Shouji-ra is) és az érzelmek is átjönnek, csak sajnos a hangok nem (milyen klassz lenne egy manga egy CD-vel amin Nana énekelne, nem? )

  Az anime követi nagyjából a mangát, azzal a különbséggel, hogy a mangában az első kötetben nem találkozik a két Nana, csak két különböző történetet hallhatunk. Aki csak az első kötetet olvassa, az nem is gondolhatja, hogy a két lány valaha is találkozni fog. Ezzel szemben az anime a találkozással indít, rögtön a lényegre tér, és csak utána láthatjuk a lányok történetét.

  Az anime rajzolása is jó, az eredeti karakterek megmaradtak, és a dalok miatt kellemes nézni az animét is. Az anime 47 részt élt meg, plusz Junko bárja című részeket (ami egyfajta összefoglaló. Ilyen van a Nana manga végén is, csak nem összefoglaló, hanem kiadásról és egyéb mangánál megszokott dolgokról szól) Az animében ami más, hogy más érzelmek jönnek át jobban, a karaktereknél is más tulajdonság, amit észrevesz jobban a néző (de lehet hogy csak azért érzem így, mert a manga olvasása és az anime nézése között eltelt számomra három év)

  A live action is nagyon érdekesre sikerült. Az első dolgozza fel a történetet addig, amíg Nana találkozik Takumival, a második pedig innentől kezdődik, és az anime befejezéséig tart. Érdekes nagyon, bár ez annyira nem állt hozzám közel, de mindenképpen érdemes megnézni egy rajongónak. A live action-t megvásárolható többek között a Media Mark-ban, ára változó lehet.

  Mindent egybevéve a Nana manga nagyon szép történet, bár a végén már nem azért olvassa az ember hogy rádöbbenjen: igen, ez is megtörtént velem (mint kezdetben) A karakterek is egyre laposabbak lesznek sajnos, de ettől függetlenül is érdemes megnézni/elolvasni.

Címkék: manga live action Anime Zene

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://otaku.blog.hu/api/trackback/id/tr164972875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása