HTML

Otaku mennyország

Friss topikok

Taiko avagy a japán dobművészet

shouneko 2012.07.23. 19:46

 Taiko.JPG A nyári mondocon egyik nagy eseménye volt a Taiko Hungary előadása. A nagyszínpad előtti térségben rengeteg néző ült, várta az előadást... Majd a kezdésnél egyre többen szállingóztak be a hangokra. De mi is az a Taiko?

  Japán dobművészetet nevezik Taikonak. Származását tekintve az ősi Japánban keresendő, de 1951ben újra nagy népszerűséget kapott, Daihachi Oguchi révén. Az új, modern hangzásvilág és a mai népszerűség alapjai nála keresendők. A dobokat csoportosítani lehet a nagyságuktól és a dobok és a rajta kifeszített bőr egymásba kapcsolódásáról (rávarrják, vagy rászögelik) De térjünk vissza az előadásra:

  Ami az előadást illeti, nagyon jó és szórakoztató volt. Teljesen új hangzást ismerhettünk meg, beletekinthettünk a dobok világába, a dobon lévő játék mesterségébe, és a különféle dobok hangzásvilágába. Először a Taiko csoport tanítója játszott egyedül, majd duettben, majd pedig, a kezdőkkel utána pedig, a Taiko táborosokkal sikerült egy-egy szép darabot eljátszaniuk. 

  Persze ez nem adja vissza az élményt, amit akkor éreztünk. A változatos hangokat, ahogy doboltak, és egy dobon is mennyiféle hangot szólaltattak meg. Erőset, halkat, ütemeset, erősödőt, vagy halkulót. Ahogy haladt a bemutató, a dobok közötti hangzást is meg tudta különböztetni az ember.

  Ilyenkor mindenki arra gondol: ki akarom próbálni! Amit itt meg is lehetett tenni és sokan éltek is a lehetőséggel. Egy egyszerűbb darabot tanulhattak meg a bátor jelentkezők, és aki kedvet kapott, érdeklődhetett is a tagságról. Ha te is így vagy ezzel, nézz szét a weboldalukon: taiko-hungary.hu , ahol nem csak a tagságról tudhatsz meg mindent, de a Taikoról is, vannak képek és videók is felrakva az egyesületről. 

  Remélem ez a kedvcsináló elegendő volt, ha másnak nem, legalább a Taiko zene hallgatására. Remélem mindenkinek tetszeni fognak, úgy ahogy nekem is. 

  

Címkék: zene egyesület Közösség

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://otaku.blog.hu/api/trackback/id/tr364673379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása