HTML

Otaku mennyország

Friss topikok

Varrás: tippek, trükkök, avagy aki nem meri elkezdeni

shouneko 2012.12.10. 23:44

  Sokan vannak, akik nem mernek varrni, mert nekik nem menne, vagy csak félnek, hogy nem az eredmény nem lesz szép. Nos azoknak itt egy poszt a segítségnek, és remélem mindenki felbátorodik, hogy varrjon magának egy cosplay-t

  Anyag: a legfontosabb

  A legfontosabb, hogy kiválaszd a megfelelő anyagot. Ha kezdő vagy, méteráruboltban kérdeződködhetsz (Keletinél van egy bolt, ahol ha látják, hogy valaki kezdő nem csak méreteket mérnek le, de tanácsokat is adnak, segítenek kiválasztani az anyagot) Nem ajánlok nagyon rugalmas anyagot, ha kisebb mintákat szeretnél belőle csinálni, viszont ajánlom nagyobb ruhákhoz (ha mégsem sikerül lemérned a méretet, akkor is tágul kicsit) Durva, vastag anyagot nehéz varrni, elsőre ne egy farmerrel kezdj.

  Varrást gyakorolni? Nem

  Sokan azt gondolják, hogy a varrást nem kell gyakorolni, jó az a girbegurba szabás is, amit csinál. Ha igazán szépen szeretnél varrni, és megtanulni pici öltésekkel is dolgozni, akkor elsőre egy plüsst ajánlok. Ott csak a kiemelkedően rossz varrás fog látszani, mégis gyakorlata lesz az embernek az anyaggal és a fonallal is, na meg az öltéseket is lehet szépíteni. Ez hasznos is, hiszen sok karakter mellett van egy pici állatka vagy hasonló (D. Gray-man-ben Timcampy, Fairy tailben Happy, Bleachben Kon, de lehet egy sima macskás cosplay is, akkor egy plüsshal jól mutat a mancsban)

  Ötleted sincs? Keress

  A másik probléma az lehet, hogy az embernek nincs ötlete, hogyan varrja meg az adott ruhát/plüsst. Ilyenkor az ember vagy megfigyeli, és próbálja lerajzolni (ehhez segítség az, ha visszafejted hogyan kellene varrni) vagy szabásmintát keresel. Sok újság van Magyarországon, ami ezzel is foglalkozik, de a neten mindenféle megtalálható. Külföldön pedig, ott a Cosmode, amit meg is rendelhetsz, és amiben tippek is vannak a cosplayekhez, na meg rengeteg sok kép is.

  Ha kevés a pénzed

  Nem mindenki születik gazdagnak, és mikor megpillantunk egy szép cosplayt bárki el tud kenődni, hogy neki erre soha nem lesz pénze. Igaz, de azért spórolni lehet.

  Ha plüsst csinálsz, akkor többféle tömöanyagot is használhatsz. Az alap a vatta, és attól függően, milyen állaga legyen a plüssnek (puha/lógós, vagy kemény) kell megtömni vattával. Ha nincs kéznél vatta, akkor lejárt elsősegélydobozból is ki lehet venni a gézt, illetve a kötszert. Nekünk már annyira régi ez az elsősegélydoboz, hogy eredeti rendeltetésre nem lehet hasznélni, viszont a plüss halam nagyon puha lett, mivel kötszerrel tömtem ki. A másik lehetőség, hogy pici, megmaradt anyagdarabokkal tömöd ki (ha apró mintát csinálsz, vagy csak méretre vágsz valamit, keletkezik "hulladék" amit nem kell kidobnod: ettől is puha lesz, de egy plüsshöz sok maradék kell, ezért általában vagy direkt gyűjtened kell az anyagot, vagy valamivel együtt kell kitömnöd a plüsst)

  A másik az anyag kérdése. Mindenkinek vannak szakadt ruhái, vagy éppen megmaradt anyagai (mivel nagyon alacsony vagyok, nekem minimum 6, de inkább 10 centit is fel kell hajtani a farmerból) A maradék nagyobb anyagot ne dobd el, hanem dolgozz vele. Lehet pachwork, ha annyira kicsi, de lehet mérettől függően más is.

  Ha nagyon kevés pénzed van, de mégis cosplayt szeretnél, akkor irány a használtruha bolt. Kevés pénzért megkaphatsz hihetetlenül jó ruhákat (egy farmer márkaboltban lehet 10.000 Ft is, de ugyanezt 1.000 vagy még kevesebbért is megveheted máshol) Ha ügyelsz a minőségre is, nézz körül, vizsgáld meg a ruhát, és ha nem jó, menj be máshova. A Háda nem rossz hely, és olcsó(bb) ott biztos hogy jóminőségú ruhák (is) vannak. Csak keresgélni kell.

  Persze ezek csak az én tippjeim voltak, de nekem beváltak. Cosplayversenyt ezzel nem fogtok nyerni, de az a célom, hogy mindenkit bíztassak a cosplay készítésre, és hogy merjetek magatok is varrni, ügyeskedni, készíteni, dolgozni.

 

Címkék: cosplay

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://otaku.blog.hu/api/trackback/id/tr564959024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása